Lekcja biblioteczna

Drukuj

Gminna Biblioteka Publiczna w Tarnowie Opolskim

16.10.2023 – Lekcja biblioteczna - ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA W TARNOWSKIEJ BIBLIOTECE

Temat spotkania: „Od ziarenka do bochenka”

Zaproszony gość: pan Paweł Flisiak z Piekarni „Edma”.

 

Z okazji obchodzonego w dniu dzisiejszym Światowego Dnia Chleba, które zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników, uczniowie klasy III wraz z wychowawczynią mgr Aleksandrą Silarską przyszli na spotkanie do naszej tarnowskiej biblioteki, gdzie odbyła się lekcja biblioteczna z gościem a mianowicie właścicielem naszej rodzimej piekarni „Edma” w Tarnowie Opolskim, panem Pawłem Flisiakiem.


Chleb, który odgrywa bardzo ważną rolę na całym świecie był tematem dzisiejszego spotkania, w trakcie którego uczniowie zapoznali się z zawodem piekarza oraz uświadomili sobie jak bardzo ten zawód jest ludziom potrzebny.

Na wstępie Dyrektor Monika Silarska przywitała zgromadzonych gości oraz pokrótce wprowadziła w temat spotkania.



Od pana Pawła, dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb oraz jakie są poszczególne etapy jego wypieku.


Mieliśmy okazję zobaczyć różne rodzaje mąk oraz innych potrzebnych produktów do wypieku pieczywa.

Uczniowie oglądali i zapoznawali się z nazwami ziaren, które wykorzystywane są w piekarnictwie np.: pszenica, żyto, owies.



 

 

Korzystając z okazji spotkania z piekarzem, dzieci zadawały wiele pytań, aby wzbogacić i poszerzyć bazę wiadomości zebranych w czasie zajęć w szkole na ten temat.

Pan Paweł poczęstował wszystkich pysznymi drożdżówkami, a uczniowie podziękowali za nabyte informacje wręczając Podziękowania.

To były świetne zajęcia! Trzecioklasiści już wiedzą jak trudny jest zawód piekarza, ponieważ dowiedzieli  się w jakich warunkach pracuje piekarz, i że często zaczyna pracę kiedy większość ludzi jeszcze śpi.

Gminna Biblioteka Publiczna w Tarnowie Opolskim jest bardzo wdzięczna Właścicielom Piekarni „Edma” w Tarnowie Opolskim za profesjonalnie przeprowadzoną lekcję biblioteczną oraz możliwość zapoznania się z zawodem  piekarza.

Justyna Niewiora